Impreza organizowana cyklicznie w miesiącu grudniu. Uczestniczą w niej podmioty świadczące usługi gastronomiczne na terenie miasta Łeby i okolic. Na swoich stoiskach prezentują różnego rodzaju wyroby z ryb. Przyrządzone na tysiące sposobów ryby podlegają degustacji przez jury któremu przewodniczą znane osoby z branży gastronomicznej np. Pan Maciej Kuroń, Pan Robert Makłowicz. Po degustacji oraz po wyrażeniu swojej opinii reszta produktów jest rozdawana wśród publiczności lub sprzedawana, a uzyskane środki przekazywane są na różnego rodzaju akcje charytatywne.
Ryba to powszedni chleb oraz odświętny symbol dawnych i dzisiejszych mieszkańców Łeby . Od zarania osady ryby , w szczególności zaś dorsze , były podstawą jej egzystencji . To dlatego w średniowiecznej Łebie żywy był kult srebrnego dorsza, po kaszubsku zwanego pomuchlem , jako symbolu szczodrości morza . W nawiązaniu do tej tradycji odbywa się od 1999 roku Festiwal Pomuchla – konkurs kulinarny na potrawy z dorsza oraz z innych lokalnie odłowionych ryb . Festiwal odbywa się w niedzielę poprzedzającą odpust św. Mikołaja – patrona ludzi morza . Łebska kuchnia rybna jest wyśmienita – mówi Maciej Kuroń , główny juror festiwalu – na całym Wybrzeżu nie ma takiej drugiej . Zbierajcie przepisy na pomuchlowe dania i strzeżcie ich jak źrenicy oka ! W myśl powyższej maksymy corocznie mieszkańcy Łeby wystawiają swoje przepyszne wyroby z ryb przyrządzane według starodawnych receptur na tysiące sposobów .
Znani o Pomuchlu
Maciej Kuroń
“To najlepsza impreza kulinarna w Polsce. Prosty osadzony w tradycji pomysł, niekomercyjne wykonanie i wspaniałe jedzenie! Strzeżcie pomuchlowych przepisów jak źrenicy oka!“
Robert Makłowicz
“Bardzo udana impreza. Wyjątkowa frekwencja. Większą widziałem tylko na kilku festynach we Francji. A znaczenie tego festiwalu ma dużo szerszy niż tylko kulinarny wymiar.”
Robert Sowa
“Kocham ryby, dlatego wybrałem Łebę i Festiwal Pomuchla. Pomyślałem, że wśród tylu wspaniałych propozycji przyrządzania dorsza na pewno znajdę coś oryginalnego, co przeniosę do swojej kuchni w hotelu Sobieski.“
Karol Okrasa
“Festiwal Pomuchla to nie tylko świetna zabawa, to mam wrażenie edukacja konsumentów, ochrona kultury i tradycji kulinarnej, to wreszcie Radość z biesiadowania i wspólnego kosztowania. Żyć po to, by kochać jeść.“
Pascal Brodnicki
“Dorsz z Bałtyku jest jedną z najlepszych ryb na świecie. To sława dorsza przyciągnęła mnie do Łeby. Odkryłem tu nowe smaki, jak smak Indii w dorszu z mlekiem kokosowym.“
prof. Andrzej Blikle
“Najlepsze dorsze jadałem w Łebie.“
Od XII w. kościół pod wezwaniem św. Mikołaja związany był z kultem srebrnego dorsza – po kaszubsku pomuchla. Srebrna figura ryby …
Zbiór organizatorów i wystawców którzy tworzyli poszczególne festiwale i dbali o ich przeprowadzenie w poszczególnych latach
Zbiór przepisów kulinarnych potraw prezentowanych podczas Festiwali Pomuchla. Przepisy zawierają receptury oraz sposoby
Lista odnośników do poszczególnych lat organizowanych festiwali. Listy uczestników i jurorów oraz różne informacje w poszczególnych
Festiwal Pomuchla był imprezą cykliczną. Odbywał się w miesiącu grudniu od roku 1999 do 2019 roku
Pierwsze odsłony Festiwalu Pomuchla od 1999 roku udostępnione prze Bibliotekę Miejską w Łebie.
Zbiór zdjęć wykonanych w trakcie Festiwalu Pomuchla w 2003 roku. Zaproszony jurorem między innymi był Pan Robert Makłowicz
Kolejna odsłona Festiwalu Pomuchla w 2004 roku. Zaproszony jurorem między innymi był Pan Maciej Kuroń
Festiwalu Pomuchla w 2005 roku. Z powodu poważnej choroby nie przyjechał gość specjalny Pan Maciej Kuroń
Festiwalu Pomuchla w 2008 roku. Zaproszony jurorem między innymi był Pan Pascal Brodnicki
Festiwalu Pomuchla w 2009 i 2010 roku. Komisja konkursowa w składzie: Karol Okrasa, dr n. med. Jacek Sein Anand,
dr n. med. Wojciech Waldman
Festiwalu Pomuchla w 2011 roku. Grand Prix XIII Festiwalu Pomuchla Gospodarstwo Agroturystyczne „Ola” Katarzyna i Henryk Zacharewicz
Galeria Festiwalu Pomuchla w 2013 roku. To już XV Festiwal Pomuchla, czyli odpustowy festyn św. Mikołaja. Tym razem udział w niej wziął Jakub Kuroń i jak od kilku lat Maria Szabłowska.